marți, 24 februarie 2009

Cei mai puternici 5 oameni din istorie!!!


1. John Holtum – Omul ghiulea (1845-1919)
John Holtum s-a nascut in Danemarca si a fost considerat, pentru multa vreme, cel mai puternic om din lume. In demonstratiile sale supraomenesti, danezul reusea sa prinda o ghiulea trasa dintr-un tun adevarat, folosindu-se doar de maini si de muschii pieptului. Aceasta proba necesita o forta fizica colosala, nervi de otel si reflexe deosebit de iuti. Cativa sceptici care negau veridicitatea demonstratiei au fost nevoiti sa recunoasca faptul ca nu era nici un truc la mijloc, si asta dupa ce au examinat atat tunul, cat si ghiuleaua sau praful de pusca folosite. Proiectilul era confectionat dintr-un aliaj de fier si cantarea nu mai putin de 25 kilograme. In cadrul primei sale incercari de a prinde ghiuleaua, Holtum si-a pierdut 3 degete de la o mana. In urma acestui accident, el purta mereu manusi de protectie atunci cand repeta demonstratia. Holtum oferea 300 de franci, o suma imensa in acele vremuri, oricui incerca sa realizeze aceeasi performanta. In ciuda tentantei sume de bani, nimeni nu a raspuns provocarii sale.
2. Zishe (Siegmund) Breitbart (1883-1925)
Breitbart s-a nascut in Polonia, in sanul unei familii de evrei ultraortodocsi, tatal sau fiind un renumit potcovar si fierar din Lodz. In fata provocarilor venite din partea celorlalti atleti ai vremii si al recrudescentei ideologiei antievreiesti, tanarul Zishe se dedica antrenamentelor sustinute, fiind hotarat sa nu isi faca de rusine rasa. Astfel, Breitbart include in cadrul demonstratiilor sale, exercitii dificile precum infasurarea unei bare de fier in jurul bratului, ruperea de lanturi si ridicarea, in premiera, a unui pui de elefant. Zishe Breitbart devine o legenda vie, un erou al comunitatilor evreiesti din Europa si Statele Unite care vedeau in el expresia vie a faptului ca ei, evreii, nu sunt o rasa inferioara. Sfarsitul sau a fost tragic. In cadrul unei demosntratii publice din S.U.A, Breitbart a batut un piron de fier intr-o scandura groasa de stejar folosindu-se de pumnul sau asemenea unui baros. Din nefericire, nu a calculat bine traiectoria pironului si acesta a strapuns nu numai scandura, ci si genunchiul sau stang. In ciuda celor 10 operatii care au culminat cu amputarea ambelor picioare, Zishe s-a stins din viata in urma septicemiei.
3. Eugen Sandow – (1867-1925)
Denumit, pe buna dreptate, “Parintele culturismului modern”, Eugene Sandow s-a nascut in Prusia dar si-a trait majoritatea zilelor in Marea Britanie. A inceput de mic copil sa frecventeze circurile, fiind impresionat de ansamblul demonstratiilor de forta efectuate de atleti si luptatori. La randul sau, el devine un astfel de atlet, dand reprezentatii de-a lungul intregii Europe. Sandow inaugureaza spectacolul“Muscle Display”, un fel de precursor al concursurilor de tip “World’s Strongest Man” din zilele noastre. Animat de succesul obtinut, Eugene Sandow organizeaza prima competitie de culturism din lume. Denumita “The Great Competition”, aceasta a debutat in anul 1901, pe scena prestigioasei Royal Albert Hall din Londra. In cadrul juriului care analiza performantele atletilor, alaturi de Eugene Sandow si Sir Charles Lawes, se afla si scriitorul Arthur Conan Doyle! In anul 1925, Sandow moare, pare-se, in urma unui atac de inima survenit in momentul in care atletul se opintea sa-si scoata automobilul intepenit in noroi. Conform altor surse, Eugene Sandow ar fi murit datorita complicatiilor produse de sifilis.
4. Louis Cyr (1863-1912)
Cyr s-a nascut in Quebec, Canada, cantarind la nastere aproximativ 5 kilograme. La varsta de doar 12 ani, Louis era deja cel mai bun taietor de lemne din regiune. La 17 ani cantarea deja 104 kilograme, iar vestile despre forta sa herculeana incepusera deja sa circule de-a lungul Americii. In prima sa demonstratie publica, tanarul Louis si-a uluit asistenta ridicand in aer un cal adult. In anul 1886, Louis a reusit sa ridice de la sol, cu ajutorul unei singure maini, o gantera ce cantarea 99 kilograme. Mai tarziu, el a doborat recordul obtinut de Eugene Sandow, ridicand cu o singura mana o haltera grea de 124 kilograme. Seria realizarilor sale incredibile a culminat cu demonstratia publica din anul 1895, atunci cand canadianul a tinut pe spate o platforma pe care se aflau 18 barbati, greutatea totala a platformei fiind de 1.967 kilograme. Dupa acesta isprava, Louis s-a angajat in cadrul Politiei din Montreal unde a activat pana spre sfarsitul vietii sale.
5.Alexander Zass (1888-1962)
Zass s-a nascut in orasul Vilna din Polonia dar si-a petrecut intreaga copilarie in Rusia. La fel ca si alti puternici ai vremii, motivatia lui Zass a fost aceea de a deveni un atlet de circ, admirat si invidiat deopotriva de multimile de oameni. Antrenamentul sau initial a fost unul facut dupa ureche. Zass a inceput sa indoaie arbori tineri si arbusti, se catara in copaci si alerga cu cate o gantera in fiecare mana. Mai tarziu, polonezul a pus bazele antrenamentului izometric, folosit si in zilele nostre de catre sportivii profesionisti. A continuat sa se pregateasca sub indrumarile si sfaturile unuia dintre cei mai renumiti atleti rusi ai vremii. In ciuda dimensiunilor sale de doar 1,66 metri inaltime si 75 kilograme, Alexander Ivanovici Zass a fost unul dintre cei mai puternici oameni din toate timpurile, fiind capabil sa rupa lanturi netrucate sau sa indoaie bare de fier cu mainile goale. Intr-una dintre demonstratile sale de forta, Zass a carat un cal pe umeri de-a lungul unei distante de 100 metri. In anul 1914, pe timpul cand servea in armata rusa in timpul Primului Razboi Mondial, Zass acesta a cazut prizonier al austriecilor. In timpul perioadei de prizonierat, a continuat sa practice originalele sale exercitii izometrice. Polonezul a evadat din lagarul de prizonieri si nu s-a mai intors niciodata in ceea ce avea sa devina Uniunea Sovietica. Zass a afirmat in nenumarate randuri ca un om cu bicepsii dezvoltati nu este neaparat puternic, la fel cum nici abdomenul mare si lasat nu este un semn de digestie corecta…

Un comentariu: